Eenzaam in rouw

Eenzaamheid in rouw voelt bij iedereen anders maar een ding is gemeenschappelijk: je hebt er niet zelf voor gekozen.

Om te begrijpen wat jou is overkomen scheelt het als je weet wat eenzaamheid precies is.

 

De betekenis van eenzaam

Als je sociale netwerk niet aan jouw behoeften kan voldoen, kun je met eenzaamheid geconfronteerd worden. Dit heeft o.a. te maken met wat jij wilt en dat wordt weer bepaald door jouw ervaringen van dat moment, door wat jij meemaakt. Al heb je nog zoveel lieve mensen om je heen: als ze jou niet (kunnen) geven wat jij op dat moment nodig hebt, voel je je eenzaam in je rouw.

 

Je wilt begrepen worden maar niemand kan echt begrijpen wat jij in je rouwproces doormaakt. Vele factoren spelen een rol in deze gemoedstoestand: hoe was de relatie van jou met de overledene, op welke manier heeft het overlijden plaatsgevonden, hoe sta jij zelf tegenover de dood, kun jij je makkelijk uiten over je gevoelens en behoeften aan bijvoorbeeld medeleven en begrip.

 

Rouw is eenzaam

Dit gevoel, deze gemoedstoestand, van eenzaamheid wordt aangestuurd door je amygdala in je brein. Als je in rouw bent, werkt je amygdala extra hard. Bedroefdheid, scheiding/verlies, stress, bedreiging zijn factoren die de amygdala aanzetten tot zelfbescherming van je lichaam.

 

In je rouwproces verwacht je de meeste steun van de mensen die dichtbij je staan. Juist dat gebeurt vaak niet: al bedoelen ze het goed, ze weten niet hoe ze met jou en je veranderde gedrag om moeten gaan. Door hun onwetendheid zijn ze geneigd dan maar liever afstand te houden. Voor jou als rouwende voelt deze houding als een teleurstelling: ze hoeven jouw rouw niet te begrijpen maar ze kunnen het toch wel respecteren?

 

Probeer zelf aan te geven wat je wilt, wat je nodig hebt, waar je mee zit en wat er door je heen gaat. Dit is misschien veelgevraagd maar met meer duidelijkheid kan er meer respect en begrip ontstaan.

 

Geef jezelf ook de kans om uit te proberen wat voor jou het beste is: alleen zijn of met anderen. Dit verandert van moment tot moment.

 

Verwar alleen niet met eenzaam 

Je bent alleen als er niemand in je omgeving is en je overal alleen voor staat. Dit hoeft niet eenzaam te voelen.

Je hebt met eenzaamheid te maken als liefde, gezelschap, verbinding, begrip en medeleven voelbaar afwezig zijn in je leven en jij daaronder lijdt.

 

Probeer je altijd verbonden te voelen met de buitenwereld, al is het maar door een mailtje, appje of voicemailbericht. Laat weten dat je dergelijke contacten waardeert en nodig hebt maar dat je niet altijd zult reageren.

 

Je wilt wel verbinding maar geen verplichting.

 

Klik op de button voor je reactie: